Budapest University of Technology and Economics, Faculty of Electrical Engineering and Informatics

    Belépés
    címtáras azonosítással

    vissza a tantárgylistához   nyomtatható verzió    

    Audio-video tartalom-előállítás

    A tantárgy angol neve: Audio-video Content Production

    Adatlap utolsó módosítása: 2022. január 31.

    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
    Villamosmérnöki és Informatikai Kar

    Mérnök informatikus szak

    Villamosmérnöki szak

    Szabadon választható tárgy

    Tantárgykód Szemeszter Követelmények Kredit Tantárgyfélév
    VIHIAV04   2/2/0/v 4  
    3. A tantárgyfelelős személy és tanszék Dr. Márki Ferenc,
    4. A tantárgy előadója Márki Ferenc docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
    5. A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít Jelek és rendszerek (vill.: VIHVA109, VIHVA200, inf.: VIHVA214)
    7. A tantárgy célkitűzése A hallgatókat képessé tenni a kommunikáció-technológiai munkafolyamatok alapelemeinek elsajátítására, képet és hangot tartalmazó műsoranyagok készítésére és igényes kidolgozottságú média előállítására.
    A folyamat magába foglalja a video felvétel készítés alapjait; a video anyag vágását, korrekcióit; egyszerű szöveges animációk készítését; hangsávok korrekcióját, keverését; a kész video exportálását/publikálását különböző internetes portálokon.
    A tantárgy csak érintőlegesen foglalkozik az eszközök megvalósításával és műszaki paramétereivel, hanem elsősorban ezek használatát kívánja megismertetni a hallgatókkal. Nem foglalkozik a zenei felvételkészítés és keverés technikájával (ld. Hangtechnikai gyakorlat II. c. tantárgy), ill. vektorgrafikus animációs módszerekkel sem (pl. flash).

     


    8. A tantárgy részletes tematikája Előadások (egyenként 2 óra időtartamban):

    1. a video felvétel készítés alapjai: kamerák egyes műszaki jellemzői, tárolási adathordozók

    2. video anyag számítógépes környezetbe való importálása, formátumok

    3. a video anyag vágása, korrekciója: hol, mennyit, milyen technikával

    4. többkamerás felvétel-készítés: kompozíció: az egyes kamerák műszaki és tartalmi összehangolása/szinkronizálása, vágási technikák többkamerás anyagokra

    5. fényképezési alapok, fényképezőgépek műszaki paraméterei, video felvétel készítése fényképezőgéppel, annak előnyei és hátrányai

    6. állókép előállítás: fényképezési technikák, nyers (RAW) képek digitális előhívása, alapvető manipulációk

    7. képfájlok szerkesztése fotó editorban: vágás, korrekciók, filterezés

    8. hangtechnikai alapok: teremakusztika: kültér/beltér, mikrofonozás: közeli/távoli/monó ill. többmikrofonos, jelvezetés: analóg (szimmetrikus/aszimmetrikus) és digitális összeköttetések

    9. hangtechnikai eszközök: vezeték nélküli rendszerek, keverők: analóg ill. digitális előnyök/hátrányok, rögzítők: számítógép vagy célhardver, szoftveres keverők hardveres vezérlői

    10. kész hangsávok (lekevert zene, önállóan felvett beszéd, helyszíni térmikrofon jele) korrekciója, manipulálása sztereó editor környezetben, ill. keverése soksávos/sokcsatornás digitális audio munkaállomással (DAW)

    11. a kész audio ill. video exportálása különböző módokon, illetve azok publikálása különféle felületeken/internetes portálokon (YouTube, Facebook, stb.)

    12. fénytechnikai alapok: fényforrások műszaki paraméterei, beállításai, dimmelés, a fényforrások elhelyezése és azok céljai/hatásai felvétel közben

    13. televíziós műsorkészítés, valósidejű tartalomgyártás, különbségek és hasonlóságok videóforgatás és televíziós adás között

    +1. a 3 db kis ZH összideje

     

    Gyakorlatok (Macintosh és Windows alapú szoftverekkel egyaránt): 7 alkalom egyenként 4 tanítási óra időtartamban:

    1. Nyers képek feldolgozása: Adobe Lightroom.
    RAW file-ok dinamikája, szelektív fényerő korrekció, színtónus-korrekciók (fehéregyensúly, telítettség, stb.), élesítés, zajcsökkentés, kimeneti formátumok megválasztása a további felhasználás szempontjából

    2. Képfeldolgozás fotó editorban: Adobe Photoshop/Adobe Illustrator.
    Alapfunkciók: vágás, fényerő, kontraszt, forgatás, perspektíva korrekció
    Korrekciók: zajszűrés, bőrhibák, nemkívánatos tárgyak, képi elemek eltávolítása
    Effektek: spec. hatások, élesítés/életlenítés, torzítás, lencsekorrekciók
    Vágó, rajzoló, festő eszközök
    Rétegek kezelése, útvonalak, azok konverziója
    Automatizálás

    3. Video editor használata: Adobe Premiere Pro
    Használható médiák, feldolgozásbeli korlátok - valós/off-line renderelés
    Vágás, áttűnés, rétegkezelés, alfa-csatorna, átméretezés, tempóváltoztatás
    Export formátum megválasztásának szempontjai: fájlméret, kép/hang-minőség, átviteli bitsebesség-igény

    4. Video editor használata 2: Adobe Premiere Pro
    Többkamerás felvétel vágása, kameraképek szinkronizációja
    Hangbeállítások, egyszerűbb hangeffektek alkalmazása
    Video színének, világosságának utólagos korrekciója

    5. Egyszerű animáció készítés: Adobe After Effects
    Alakzatok, szövegek animálása
    Animáció exportálása különböző formátumokba
    Átjárási lehetőség Premiere Pro és After Effects között

    6. Audio editor használata: Cubase SX/Adobe Audition
    Alap effektek: hangszín, dinamika-szabályozás, zengetés
    Keverési alapok: síkban és térben panorámázás sztereó ill. surrond anyagok esetén, arányok zenét/szöveget/zörejeket tartalmazó sávok esetén
    Automatizálás, kimeneti formátumok, fájlméret korlátok

    7. egyéni feladat speciális kérdései

    A hallgató számára konzultációs lehetőség a saját választott feladatának kidolgozásához.

    9. A tantárgy oktatásának módja (előadás, gyakorlat, laboratórium)

    Heti 2 óra előadás, és 2 óra gyakorlat

     

    10. Követelmények

    A félév során 3 kis ZH, melyek közül min. 2 db-nak az „elégséges” szintet el kell érnie az aláírás megszerzéséhez. A kis ZH-k nem pótolhatók.

    A vizsga egyénileg elkészített és a vizsga során részletesen bemutatott médiával történik, melyben a technikai (nem művészi) kidolgozottság és a helyszínen bizonyított jártasság alapján kapja a hallgató a vizsgajegyet. A vizsgajegyben a két legjobb kis ZH 10-10%-os súllyal van figyelembe véve.
    11. Pótlási lehetőségek Nincs, de a fentieknek megfelelően, ha valaki az egyik kis ZH-t nem írja meg, az még nem okoz gondot.
    12. Konzultációs lehetőségek

    Az oktatóval egyeztetett időpontban.

    14. A tantárgy elvégzéséhez átlagosan szükséges tanulmányi munka
    Kontakt óra 56
    Félévközi készülés órákra 20
    Felkészülés zárthelyire 9
    Házi feladat elkészítése 0
    Kijelölt írásos tananyag elsajátítása 0
    Vizsgafelkészülés 35
    Összesen 120
    15. A tantárgy tematikáját kidolgozta Márki Ferenc, docens
    Dr. Augusztinovicz Fülöp, docens